Ok ni nak share la with u olls.. Apa yang me masak & menjadi kesukaan me, memang me x kan kedekut untuk share.. Terpulang pada u olls nak follow or x..
Asam Pedas Ayam
Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )
- 1 ekor Ayam (potong 8/10/12)
- 35 tangkai Cili Kering (gunting, rendam dan tos)
- 7 ulas Bawang Merah
- 5 ulas Bawang Putih
- 1 inci Kunyit
- 1 inci Halia
- Sebesar saiz ibu jari Belacan
- 1 batang Serai (dititik)
- 50gm Daun Kesum
- Sekuntum Bunga Kantan (belah 5)
- Air Asam Jawa (50gm asam jawa + secawan air)
- 3 cawan Air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Lada Hitam secukupnya
- Bendi/Terung
Cara-cara
- Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
- Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
- Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup periuk sehingga ayam agak mengecut
- Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
- Masukkan pula garam, gaul sebati
- Tambah air
- Akhir sekali, tutup periuk dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
- **Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buang minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
- ***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambah sedikit lada hitam
0 comments:
Post a Comment