Hari ni mood nak masak Hati Ayam nak tambah darah.. Nak masak kerang amatlah malas untuk mencuci selut-ii kat kerang tu kan? (eh, betul ke selut?) Tengah syok search kat http://www.myresipi.com terjumpa la resepi ni.. Hati Ayam Hot&Spicy.. Caraaa x nama makanan ni? Ok, malas nak cerita panjang me just share a.k.a copy paste.com je kat sini..
Hati Ayam Hot & Spicy
Bahan-bahan ( 10 orang )
- 1/2 kilo hati ayam
- 30 biji cili padi ( ikut tahap kepedasan & kesukaan )
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- sedikit serbuk perasa, garam dan gula
- sedikit kicap manis
- (hati perlu digoreng terlebih dahulu besama kunyit & garam)
- sedikit minyak (untuk menumis)
- 2 batang serai- dititik
Cara-cara
- kisarkan bawang merah,bawang putih, halia & cili padi.
- kemudian, tumis bahan yang telah dikisar tadi bersama-sama serai sehingga naik bau.
- setelah naik bau. masukkan sedikit kicap,garam, gula,& serbuk perasa. (jangan lupa masukkan sedikit air untuk mengelakkan daripada terlalu kering) dan didihkan.
- setelah mendidih, masukkan hati ayam yang telah digoreng dan kacau sehingga rata.didihkan seketika. setelah mendidih angkat dan sedia dihidang bersama nasi putih.
Ni hasilnya letak sikit pinggan bukan main besar lagi.. Failed jadi MasterChef!
P/S: Selamat menjamu selera!
0 comments:
Post a Comment